Mjölk is the shit

Återkopplar till tidigare inlägg först. Tessi: Jag får troligen sparken eftersom 2-5 tjänster kommer att försvinna på mitt jobb och jag är en av dom sista in... Förhoppningen är att någon/några av tanterna går i pension istället men jag vågar inte hoppas på det.

Har skickat svar till barnmorskan angående min läpp. Jag har dock inte fått svar. Kan bero på att det framgick rätt bra att jag ogillade att hon kommenterade mitt utseende. Hon ville ju hjälpa familjer med spaltbarn sa hon. Men det handlade om att tala om hur fint barnet skulle bli, inte hur fint det redan är. Och sen att jag borde söka hjälp. Jag höll inte tillbaka i mailet. Tycker inte att personer som hon är rätt personer för människor som får ett barn med avvikande utseende...

Här experimenterar vi just nu med Ivan och hans sovtider. Har inte stämt för fem öre sen tidsomställningen... Idag har han fått sova som han vill. Ska testa både det och att väcka honom. En dag i taget... Hoppas på att det ska funka förr eller senare.

Jag får dricka mjölk igen! Ringde igår och fick resultatet att Ivan inte reagerar på mjölk. Men "han är ju så liten att testet inte är tillförlitligt så fortsätt med mjölkfritt du" sa dom. Men vad fan? Varför plågade jag ungen med blodprov om det ändå inte går att lita på? Hur som helst så ringde barnläkaren idag och gav mig klartecken att testa mjölk igen. Snälla, snälla säg att det funkar bra!

Annars känner jag mig lite mer fit nu när jag kunnat börja vara ute och gå en del. Hoppas på att kunna bli av med några kilo till innan sommaren bara genom promenader...

Nu hoppas jag att det snart är sovdags. Ivan har sovit länge idag men har varit vaken länge nu. Dock har han ätit dåligt och jag tror inte att det är tillräckligt för natten utan jag tror att han kommer sova 30 min och sen komma upp och spralla 3-4 timmar till. Men vi får väl se.


Hellre en stel läpp än en käft som glappar

Vad är det som gör att människor tycker sig ha rätt att kommentera andras utseenden? Och nu pratar jag inte om "vad snygg du är i håret idag" eller något sådant. Nej, under min uppväxt (jag har ju också spalt, dubbelsidig dessutom) har jag fått elaka kommentarer om mitt utseende. Kommentarerna har kommmit ifrån klasskamrater, elever i andra skolor, på communitys och så vidare. En händelse som satt sig djupt är när jag går på en gångbana, en bil med fyra killar åker förbi och vevar ner rutorna och talar om vad dom tycker om mitt utseende. Som att jag aldrig haft en spegel hemma... Nåja, till saken. Igår på bröstmjölksmötet hade tydligen den ena barnmorskan suttit och granskat mig noga. Idag har jag nämligen fått ett mail. Här kommer ett utdrag:

Jag pratade ju om en duktig osteopat. Eftersom hon håller på med naturmedicin, precis som jag gör, så får hon inte utan vidare arbeta m barn under 8 år, enligt svensk lag. Men hon vill gärna prata med dej. Min tanke är, att hon kanske kan hjälpa Dej själv också. Din överläpp ser ju rätt stel ut, när man granskar den som jag gjorde igår. På det sättet tittar vi vanligen inte på varann,men eftersom jag tänkte på Emma blev det så. Så är Du intresserad av att prata med henne, är mailadressen xxx.

Hon sa igår att hon tyckte att Ivan och min kompis spaltbarn skulle gå till en osteopat för en av hennes kunder hade gjort det och det hade blivit såååå fint efter operationen. Hon frågade om vi ville ha numret och jag gjorde en sån där manöver som jag gör när religiösa människor knackar på dörren och ber mig läsa deras tidning, jag sa ja för att slippa därifrån. Jag läser inte tidningarna och jag hade inte tänkt ringa osteopaten. Hur som helst. I mailet ber hon ju istället MIG att söka hjälp. Det här är ingen kommentar lik dom jag fick som liten (är man liten när man är 20?) men herregud! Hur kan man kläcka ur sig något sånt här till någon man inte känner? Inte nog med att hon delade ut visitkort (med info om hennes privata företag) på BB, nu raggar hon kunder åt sin kompis också! Får det gå till så här? Kommentaren i sig är "oskyldig" och jag bryr mig inte om den så, jag bara undrar vad folk tänker med. Och hur länge jag måste finna mig i att bli kommenterad av andra.

Grubbleri, grubblera

Vart ska jag börja idag då? KS i tisdags kanske. Operation sägs bli av innan sommaren. Jag vet dock hur det fungerar och tror det inte förrän vi fått en tid. Danderyd och mjölkmöte idag. Det verkar som att forskningen inte hunnit till Sverige. Det verkar ändå som att mjölken är okej. Jätteskönt att vi fick komma dit och diskutera det här och reda ut vad som sagts och gjorts. Tror att både vi och barnmorskorna lämnade mötet med gott mod och nöjda. Jag har dessutom hunnit med en massage idag då jag i veckan haft krampkänningar i ryggen och smärta i rygg, säte, höfter, låret och ner till knät. Lägg därtill spänningshuvudvärk…


Idag har jag på allvar börjat kolla på föräldradagar. Hur ska man tänka? Ännu har jag levt på sparade pengar – allt för att snåla på mina föräldradagar. Jag vill ha dagarna till att kunna göra saker med Ivan sen, när han blir lite äldre. Kanske förlänga semestern så Ivan kan vara hemma längre från dagis till exempel. Men är jag dum som tänker så? Hur mycket ska jag ”offra” för att göra så här? Jag har skjutit på att tänka på ekonomi men det är dags nu. Än finns mycket på sparkontot men som sagt, är det fel strategi att göra så här? Jag är i valet och kvalet. Får jag dessutom kanske sparken i höst så behöver jag ha en plan...


Mjölkfritt - igen

Men när ska allt ta slut? Jag är så less på alla sjukhusbesök och allt tjafs hela tiden. Allt jag vill är att Ivan ska få lite lugn och ro någon gång så han får vara den lille glade pojken han oftast är. Idag var vi ju till barnläkaren. Utslagen såg mycket bättre ut. Om det beror på alla salvor eller på om jag slutat med den vanliga ersättningen vet jag inte. Kan ju vara en blandning eller något helt annat också. Hur som helst. Läkaren ville göra ett pricktest med mjölk. Det gav lite utslag men inte så mycket som egentligen behövdes för att det skulle innebära mjölkallergi. Dock menade läkaren att Ivan är så liten så att det inte är säkert att testet ger rätt utslag. Hon ville att han skulle stickas i fingret så att dom fick sno lite blod och testa mjölken på något annat sätt också.

Så här långt tog Ivan allt med ro. Han var rätt nöjd med livet trots att bökande. Under provtagningen brast det dock. Dels hade han inte fått sova klart i morse och var trött men sen var provtagerskan fumlig och fick blod överallt utom där det skulle hamna. Ivan skrek betydligt mer än under sprutorna igår. Men lite mat löste problemet även idag och sen däckade han i vagnen.

I slutändan måste jag fortsätta med mjölkfri ersättning (som jag köpte igår). Igår vägrade han äta av ersättningen. Om det beror på att han var kinkig efter vaccineringen (fick feber) eller om den bara smakar skit vet jag inte. Fick i honom lite genom att blanda lite ersättning med mycket bröstmjölk. Förutom den nya ersättningen måste jag vara utan mjölk igen. Det är jättesvårt! Jag har börjat dricka annat än mjölk till maten och dricker inte en massa nattetid heller längre så det är rätt lugnt. Värre är att det i allt (!) finns någon form av mjölk eller mjölkprotein. Är det inte det ena så är det det andra eller det sjunde...

Nu är det bara ett sjukhusbesök kvar idag. Härligt!

Apoteksrekord

Lilla, lilla älskade Ivan. Idag var vi på BVC för att han skulle få sin första vaccination. Vi hinner inte mer än in i rummet innan BVC-sköterskan kommenterar dom torra fläckarna på Ivans kinder." Då ska du se benen" säger jag och tar av honom byxorna. Sen var cirkusen igång. Jag står nu i kö till att få en tid hos barnläkaren, ska ge Ivan mjölkfri ersättning, smörja honom med tre olika krämer och ha en socka på handen på honom. Allt för att märkena ska gå bort. 549 kronor kostade kalaset. BVC-sköterskan sa att det troligen är så att han tål den mjölken han ändå fått i bröstmjölken (eftersom han mått så bra den senaste tiden) men att det i ersättningen (som han fått någon vecka nu) är för mycket mjölk och att det är därför han får utslagen. Det behöver i alla fall utredas och därför måste vi till barnläkaren igen.

Jag tycker sånt här är jobbigt. Ivan verkar ju inte ha ont men hur ska man veta? Tänk om det svider på kroppen hela tiden på honom? Märkena på benen blir bara fulare och fulare. I ljuset hos BVC såg det inte alls snyggt ut. Riktigt så där fult har det inte sett ut här hemma men vi har rätt dåligt ljus i badrummet också så det kan vara därför. Hoppas nu verkligen att krämerna gör någon nytta så att han blir av med märkena igen.

I övrigt gick det bra på BVC. Han skrek visserligen av spruta nummer två men tystnade när han fick lite mat som jag hade förberett. Mat går ju alltid hem hos lillkillen ;) Han till och med skrattade åt BVC-sköterskan när hon trädde på strumpan över handen på honom. Min Ivan, han är så duktig, protesterar sällan trots bökande med tejp, platta och allt sånt här. Hade han varit lite större så hade han fasen fått gå till leksaksaffären och välja ut någon liten pryttel! Nu är det två månader kvar till nästa spruta.

Han hade stannat av i sin viktuppgång. Det var BVC-tantan inte riktigt nöjd med men jag vet ju att han äter ordentligt så det tror jag absolut inte är någon fara. Så mycket mat som jag måste förbereda åt honom hela tiden kan det inte gå någon nöd på pojken.

Nä, nu kan barnläkaren få ringa och säga att dom har en tid åt honom. Ska vi dit kan vi lika gärna få det avklarat på en gång. Då får vi ju besked snabbare också. Och jag som trodde att vi nu bara skulle ha två sjukhusbesök kvar den här veckan men nähä.

Sovrekord

I natt sov Ivan åtta timmar i sträck! Woho! Och så säger BVC att ersättning inte gör att barnen sover bättre... Är ju så många kompisar som sagt att deras barn sover bättre med ersättning och här har det blivit en avsevärd skillnad så visst 17 måste det fungera.

Ivan är annars tre månader i dag. 13 veckor imorgon. Tänk vad tiden går snabbt. Imorgon ska vi också genomgå Ivans första vaccination. Jag ser inte alls fram emot det. Jag är ju spruträdd och det är faktiskt värre när det inte är jag själv som ska få sprutan. Dumt för jag är rädd att Ivan kommer känna av min rädsla och att det blir värre för honom av den anledningen.

På tisdag ska vi tillbaka till KS igen. Hoppas, hoppas att dom ger klartecken för operation. Uffe och jag måste dessutom stå på oss lite och se till att pressa lite så att vi får en tid innan sommaren. Vill absolut inte vänta till i augusti :(

Jag städade hela balkongen igår. Vi har använt den när vi sågat och slipat och sånt så det var rätt skräpigt där. Kastade en massa skräp, sopade, skurade, torkade av med mera så nu är balkongen skinande ren. Meningen var ju att vi skulle ha balkongpremiär i helgen men idag har det snöat hela dagen så det blev inget. Hade hoppats på att kunna sitta och gotta oss i solen och fika men icke! Jag får passa på och sitta där dom halvtimmarna Ivan sover på dagarna. Om det är fint väder vill säga.

Nu får Ivan gärna snart somna för jag är trött. De två senaste dagarna har han dock hållit ut till 00.30 så vi får väl se hur det går. Just nu ligger han och sprattlar på golvet. Skönt om han kan göra det så att han håller igång magen och kanske får ut all onödig luft.

Stimulering gör mamma glad

Mjölkfrågan går vidare. Livsmedelsverket säger alltså att Ivan kan få matförgiftning av mjölken. Jag fick till slut på BB och ska få komma dit på torsdag tillsammans med min kompis och då ska vi få svar på våra frågor och se vad BB har att säga om det här. Jag blir riktigt irriterad på det här. Chefsbarnmorskan menade att den här personen (hon visste direkt vilken sköterna som sagt det här) är en mycket kompetent barnmorska och driver till och med ett amningsföretag. Jo, men kolla på fuskbyggarna. Folk bygger hus åt andra utan att veta ett piss så det behöver ju inte betyda något. Dessutom borde det fortfarande vara så att om det nu vore så bra att göra så här med mjölken så skulle väl alla rekommendera det? Blir spännande att se vad som händer på torsdag. Är mycket glad att min kompis följer med och är på min sida!

Idag har jag varit på mammafika. Igår var vi på föräldragrupp. Riktigt kul att komma ut lite och få prata med någon. Det blir så segt att gå hemma hela dagarna. Och även om det är det jag är hemma från jobbet för så vill jag ändå träffa folk och umgås. Alla som var på mammafikat idag har fått sitt första barn i december så alla barn är jämngamla. Plus att vi alla är förstagångsföderskor. Det gör ju att vi alla är på samma nivå.

Jag vet inte vad som hände den där natten för två veckor sen men sen dess har Ivan sovit helt okej på nätterna. Han vaknar en gång och äter och somnar om efter att ha pratat och sparkat en stund. Natten till igår vaknade jag av att Ivan rörde sig som 17 i vagnen. Han gnydde också. Jag masade mig upp och satte mjölken på uppvärmning. När jag kom in i sovrummet för att hämta honom sov han dock så jag la mig ner på sängen för att "vila" medan han vaknade till. 1.5 timme senare vaknar jag av att han gnyr och tänker "men inte redan, han åt ju nyss!" innan jag insåg att jag somnat och han inte alls ätit. Han sov från 23 till 7! Tyvärr funkade det inte så i natt men det var jätteskönt att få se att han kunde sova. Kanske beror det på att jag nu börjat ge honom ersättning på riktigt. I och med att jag tappat all den där mjölken i frysen MÅSTE han börja äta ersättning för jag kommer snart inte kunna hålla honom mätt med min mat.

Han vill nog snart börja smaka på maten vi äter. Han tittar så uppmärksamt när vi äter nåt. Och idag när jag åt kladdkaka satt han och sträckte sig efter både sked och kaka. Sötnos... Han ska få smaka men jag tycker han är lite för liten för att äta kladdkaka än.

Nu är jag lite seg. Ryggen är fruktansvärt trött men det har inte varit något promenadväder de senaste dagarna. Hur kul är det att promenera i en swimmingpool? Hade svårt nog att ta mig till bilen idag. Hade vatten en bra bit upp på benen. Skönt att det är helg så Uffe kan vara med och sitta med Ivan. Han är ju fruktansvärt sällskapssjuk just nu. Babysittern funkar en stund. Ligga på golvet går om han slipper vara ensam. Men han vände ju på sig förra veckan och jag tror att han är inne i sin tredje fas. Två eller tre små tänder börjar synas i underkäken också (ungen äter upp sina händer när han ska bita i nåt!) så det kan vara därför han är gnällig ibland också. Idag var han helt otroligt och sa knappt ett pip till att börja med. Sen började han prata lite och blev lite smågnällig på slutet men då var han fruktansvärt trött också så det har jag full förståelse för. Mammas lilla gose-Ivan :)

BB är inte att lita på

Länge sedan jag skrev igen nu. Har varit mycket den senaste veckan. Ivan går igenom en ny fas plus att han håller på att få tänder vilket gör honom gnällig och han vill bara sitta i knät med en napp i munnen. Magen har nog bråkat lite för honom också.


Det har hänt en del sen sist. Speciellt på mjölkfronten. Förra veckan var min kompis här och vi diskuterade mjölk och hållbarhet. Det visade sig att hon fått info om att ställa in mjölken direkt i kylskåpet efter pumpning. Jag har fått infon att låta mjölken stå en timme på bänken innan kylning. Vi började ringa runt och har nu pratat med våra respektive BVC-mottagningar, Livsmedelsverket, Medela, mjölkcentralen på SÖS och en neonatalavdelning. Alla säger att det är fel att låta mjölken stå framme.


Jag har varit i kontakt med människan som rådde mig att låta mjölken stå framme och hon hävdar att hon har rätt. Hon kan också visa var hon läst om det här. Men varför är det då inte standard? Och varför får man olika info på BB (vi låg ju på samma avdelning till och med). Och frågan är om mjölken blivit dålig av att stå framme. I så fall är det inte så konstigt att Ivan haft ont i magen…


Jag har varit i kontakt med Socialstyrelsen som menar att BB ska kunna ge klara besked, dom ska ha den kunskapen. I övrigt hänvisar Socialstyrelsen till Livsmedelsverket. Ringde dit igen idag. Fick prata med en mikrobiolog som menar att bakterier kan ha kommit in i mjölken och att Ivan därmed inte bör dricka den. Risken är att han blir matförgiftad men att det i slutändan är upp till mig att bestämma vad jag gör med mjölken.


Känns för jävligt om det är så att min mjölk är/har varit dålig och orsakat Ivan mer lidande. Nu ställer jag in mjölken direkt i kylen för det är ändå vad alla utom en människa säger är rätt. Men jag har 3.5 liter mjölk i frysen. 3.5 liter!”Alla” pratar om hur viktiga droppar bröstmjölken är och så måste jag kasta bort flera liter på grund av ett stolpskott.


Den här människan skriver i ett mail (jag mailade och frågade om det här så att jag inte bara missuppfattat något) att ” Efter en timma är bakteriehalten lägre i mjölken, än då den just passerat våra hudbakterier”. Det borde ju då innebära att amma är dåligt och att man borde pumpa, kyla och sen värma mjölken igen. Eller?


Känner mig så dum som inte fattat det här. Tyckte att det var konstigt att ha mjölken framme men som nybliven förälder har jag annat att göra än att ifrågasätta instruktioner från BB. Nu ska jag dock ringa BB för det här måste jag framföra synpunkter på.


Det var inte igår...

...jag skrev. Det har varit lite för mycket. Har behövt vila mig... Uffe har varit i Tyskland och Ivan och jag har varit på Ljusterö hos mamma och pappa. Morsan och jag har delat på nätterna. Dock har Ivan faktiskt börjat sova bättre helt plötsligt. Hoppas att det håller i sig. Idag på dagen har han nämligen inte sovit. Han vaknade klockan 6 imorse och sen dess har han hållit igång. Vissa gånger har det verkat som om han varit på väg i drömmens land men icke! Men så länge det är på dagtid är det okej, vill inte ha det så här på nätterna.

Det har varit skönt att vara på Ljusterö och det gjorde mig gott. Dels hade jag möjlighet att äta lite oftare (jag glömmer bort att äta hemma) och dels var jag ute och gick med barnvagnen varje dag. Det var otroligt vackert med all snö och solen, blev en bullerbykänsla...Det är helt galet att det i en by med ca 40 fastboende är det bättre skottat än vad det är i Täby. Oavsett vilken väg jag svängde in på var det bättre framkomlighet än här. Till och med på grusgången upp till min 87-åriga farmors hus. Skam Täby!

Ivan är otroligt snuttig nu. Vill suga på något nästan hela tiden. Jag använder därför napp trots att jag inte "får". Det funkar inte att sitta med fingret i munnen på honom hela tiden. Ibland har han dessutom somnat när han fått nappen så det försöker jag med på nätterna ibland. Nu somnade han faktiskt. Liggandes på ett täcke på golvet. I 10.5 timme har han varit vaken. Jysses, vilken kämpe! Idag har han varit väldigt snäll trots sin övertrötthet. Det var skönt i alla fall eftersom jag hade folk här.

Ja, det har varit fyra andra mammor här med sina knoddar idag. Alla knoddar är födda i december. Ivan var dock yngst. Det märktes att dom andra bebisarna kommit lite längre i sin utveckling. Eller var det bara som jag inbillade mig? Ivan är inte riktigt lika stadig i nacken till exempel. Och han har inte hittat sina fötter. Kanske hade han svårt att sova för att det var folk här? Lilla hjärtat, nu ligger han i alla fall och snarkar.

Jag blev lite förbaskad idag. Enligt min kompis med spaltbarn är det många barn som ska opereras nu och få tider. Vissa operationer kommer att skjutas på till efter sommaren. Gomoperationerna prioriteras högst. Det innebär att Ivan KAN (är ju inte säkert) få en operationstid först i höst. Fan. Dom har ju pratat om april-maj och det är det jag varit inställd på. Dock kan det vara bättre att skjuta på det om man ser till semestern. Kan bli drygt med en nyopererad son i Finland till exempel. Och jag som planerat att åka till Finland och vara där ett tag i sommar eftersom jag inte fick i fjol. Uffe fyller ju 30 också och vill inte vara hemma så då vill vi ju också komma iväg. Men i maj skulle det kunna få bli av senast. Är förbaskat drygt med plattan och tejpning just nu. Tejpen sitter inte (lossnar) och plattan far ut när Ivan äter sina händer. Sen är det tydligen så att gomoperationen görs tidigast sex månader efter läppoperationen och skjuts det på läppoperationen så skjuts det på gomoperationen. Uffe hade drömt om en operationstid den 17 dec. Kanske är en sanndröm? Skjuts det på operationen först för att det är för lång kö och sen räcker det med en liten förkylning för att skjuta allt. Suck. Blä.

Hmm, säg inte att Ivan vaknar igen nu? Han måste få sova en stund nu känns det som. Stackars kommer ju att vara helt slut annars (är han nog nu också egentligen)... Ja, 20 min sov han ju i alla fall.

Bakslag

Måndag och tisdag har inte varit några höjdardagar. Ivan har varit vaken längre igen, senare än någonsin. Det har tagit mig rätt hårt. Jag hoppades på att det skulle gå framåt. Men det finns ändå någon som gillar att vara uppe på natten... Nu ska jag nog gå och sova en stund innan det är dags att ta över lillskrutt. Morsning och tjena.


Toppenhelg!

Jaha, så var OS slut. Vad ska man nu kolla på hela kvällarna och nätterna? Får nog se till att hitta program på tv-kanalernas webbplatser. Mycket lättare att sitta uppe om man har nåt att strötitta på. Det känns tomt nu i alla fall. Det gör det alltid när ett mästerskap är slut. Tycker Sverige gjort ett bra mästerskap (speciellt längdåkarna) och vi har fått många medaljer trots att många favoriter inte hållit måttet.

Den här helgen har varit kanon. Uffe och jag har bytt pass på nätterna. Det brukar vara jag som går och sover och som sen får gå upp och byta av. Nu har vi gjort tvärtom. Jag orkar längre för jag inte känner dåligt samvete över att väcka Uffe. Har han redan varit uppe länge kämpar jag in i det sista och blir övertrött och jätteledsen innan jag väcker honom. Fel jag vet men han behöver ju sova om han ska orka jobba! Jag ligger heller inte vaken och stressar och undrar när Uffe behöver bytas av. Uffe har tyckt att det här passar honom bättre också så nu kör vi på det här. Jag har under helgen varit riktigt pigg och glad. När jag mådde så här bra senast vet jag inte. Och det trots att jag ägnat en hel del tid åt att städa i helgen ;)

Idag har jag varit ettrig mot stackars Ivan. Flera gånger har jag väckt honom. Framför allt nu på kvällen. Hoppas på att han somnar tidigare av det nu. Vi har gjort så förr utan resultat men nu verkar pojken ruskigtt trött. Det gäller bara att han sover för natten och inte vaknar ännu senare nu. Han somnade faktiskt i knät här nu... Skulle han sova för natten nu är det det tidigaste han somnat på fem veckor... Nähänej, när jag la honom i vagnen vaknade han. Det är lovande att han är så pass trött i alla fall!

Nu kan vintern få ta slut. Nästa vecka är det Vasaloppet och sen är vintern över. Jag vill inte ha mer snö. Jag vill inte ha mer slask. Jag vill att våren ska komma så att jag kan gå långa promenader med barnvagnen. Som det är nu är det inte kul att gå ut och gå. Förra veckan fick jag lyfta barnvagnen genom all nysnö och då kändes det inte så smart att vara ute och gå. Det blev en aning tungt.... Hjulen låste sig totalt trots terränghjul.

Fasen vad jag blev sugen på mjölk nu. Verkar som Ivan också vill ha mer mjölk så det är bäst jag går och fyller på för oss båda :)

RSS 2.0