Lördagsunderhållning

Ivan tyckte att vi skulle ha lite kul så här på lördagskvällen. När vi satt här i godan ro och tittade på TV fick han plötsligt för sig att kasta upp en del av mjölken han proppat i sig under dagen. Han åkte i ilfart in i badrummet för att minska skadan. Vi bestämde oss för att det var bäst att lägga honom i badet istället för att bara torka av honom. Av med kläder och blöja. Ivan firade detta med att kissa ner skötbordet. Vi skrattade lite gott. När jag fyllt badkaret lyfte Uffe upp Ivan för att lägga ner honom i vattnet. Ivan tyckte att det var dags att urinera lite till så han kissade ner Uffe och golvet. Summan av kardemumman blev att Ivan blev ren, Uffe fick byta kläder, jag fick torka golvet och vår lördag blev lite mer innehållsrik ;)

Vi har haft besök av Uffes gamla klasskompis och hans tjej idag. Det var jättetrevligt! Synd att dom bor så långt bort, hade varit kul om vi kunde ses lite oftare. Ivan var vaken i dag så dom fick faktiskt se honom. Har ju inte alltid varit så när folk varit här annars. Ivan har en tendens att "sova över" alla besök. Inte helt oväntat charmade han i alla fall även dessa två. Han brukar charma alla som träffar honom. Hur som helst. Inför besöket städade vi lite. Det behövdes. Är inte skinande rent nu heller men man behöver i alla fall inte skämmas för att släppa in folk här.

I torsdags hände något helt otroligt. Jag försökte få gose-Ivan att inse att vi kunde gosa i sängen så att jag också fick sova lite. I soffan vågar jag inte riktigt somna. Inte är det så skönt heller. Vi gosade ner oss i sängen. Ivan ville inte riktigt ligga där. Efter att ha gett honom mer mat och försökt om och om igen gick han med på att ligga ner. Jag sjöng lite för honom och det slutade med att både han och jag sov. När jag vaknade och insåg att vi sovit i 90 minuter blev jag strålande glad. Jag hade lätt kunnat sova lika länge till men Ivan ville ha mer mat och jag var ändå glad för framsteget. Att sitta med en Ivan i soffan från 8 till 18 är väldigt jobbigt, speciellt för ryggen. Skulle vi få in en tupplur som rutin så kan vi fortfarande mysa men min kropp belastas lite annorlunda och jag får dessutom ta igen lite sömn (=bra för mitt humör). Testade igen igår men då funkade det inte alls (Ivan var väääääldigt grinig) och idag försökte vi inte ens då vi hade besök. Imorgon eller på måndag ska jag testa igen.

Plattan ger resultat och Arla går i konkurs

Jaha, så är Ivan tejpad nu då. På hans gomplatta sitter nu en liten knopp. I den ska vi sätta fast en liten gummisnodd som ska tejpas fast på kinden. På så vis ska läppen dras och förhoppningsvis komma lite närmare den andra delen av läppen. Den lilla delen av plattan som sitter upp i näsan har petats upp lite för att försöka forma näsan. När vi var på KS igår sa Ivans tandläkare att det syntes att vi använt plattan. Uffe och jag ser ingen skillnad men så ser vi Ivan varje dag också. Det är i alla fall skönt att det märks skillnad. Alla små detaljer som kan rättas till innan operationen är bra. Förhoppningsvis går den då smidigare och med ett bättre resultat.

Det är också tydligen så att det är tandläkarna som bestämmer när läppoperationen ska göras. När läppen och näsan ser bättre ut ger tandläkaren klartecken. Så nu har vi en morot för att använda plattan. Dock har vi varit väldigt noga med den de senaste två veckorna (och det syntes ju som sagt). Kanske är jag dum som "stressar". Jag vill ju att operationen ska göras så snart det bara går för att Ivan ska slippa svälja all luft och få magknip (minska knipen i alla fall).

Idag har Ivan varit kinkig hela dagen. Inte tokskrikit hela tiden men varit gnällig och bråkig. Han har sovit dåligt och borde vara riktigt trött nu. Han somnar men när man lägger honom i sängen vaknar han direkt. Det blir rätt jobbigt att sitta med honom hela dagen också. Jag var ner i centrum en sväng och kom hem 13.30. Sen dess har jag suttit med honom hela tiden (utom när Uffe har haft honom till och från efter kl 18). Det tär rejält på ryggen.

Jag har köpt ännu en ny kamera. Den förra jag köpte ska jag sälja. Jag vill kunna filma min lille son. Han är så söt när han ligger och leker i babygymmet till exempel. Jag vet, jag har skrivit om det tidigare men han är underbar när han ligger och jollrar och slår efter grodan som hänger i gymmet. Det låter som att han skrattar när han får in en träff. Med den nya kameran kan jag filma och det verkar bli fina filmer dessutom. Jag är helt klart nöjd. Fast tala inte om det för Uffes bror, det var nämligen han som tipsade om kameran...

Flera dagar utan mjölk. Jag slarvar dock. Jag borde sluta med mjölk helt och hållet men kan det skada med lite ost på mackan? Eller matlagningsgrädde i maten? Märker jag en förbättring men att det fortfarande är dåligt så tar jag bort det också. Jag tror att problemet snarare är att jag kan dricka 3-4 liter mjölk om dagen (till frukost, middag och på natten). Om jag tar bort den mjölken och ersätter med någon annan dricka så borde det väl ändå göra rätt stor skillnad? Vissa har vita månader. vad kallas det när man inte får dricka mjölk? Mjölkproducenten här kommer att gå i konkurs i alla fall. Jag köper säkert hälften av all mjölk de levererar till vår affär... Nu får jag i alla fall dricka vin igen! Halleluja! Vin till köttet på fredagar har jag saknat. Och idag drack vi ett riktigt gott vin. Troligen köpt utomlands men finns på bolaget också.

Varför är det ingenting på TV på fredagar (jo, "På spåret" men det slutar ju klockan 21...)? Är det för att spädbarnsföräldrar som jag ska gå och lägga sig? Det borde jag göra. Imorgon kommer en kompis till Uffe hit och vi behöver därför städa lite. Jag vet, det är inte därför dom kommer men så här kan det faktiskt inte se ut om det kommer folk. Vi skulle behöva tvätta också. Det är drygt att inte ha en tvättmaskin hemma i lägenheten. När vi skaffar hus (om vi gör det) ska vi ha en stoooor frys, diskmaskin och tvättmaskin.

Vi har funderat på att skaffa en ny bil också. Som det är nu får Uffe sitta med insatsen till barnvagnen i knät i stort sett. Lite väl trångt. En begagnad bil behöver inte kosta skjortan.

Mitt snitt blödde häromdagen. Satte på ett plåster. Idag är det geggigt i såret. Var? Jag vet inte. Jag ser inte. Uffe sa "man ser ju typ ända in" vilket känns sådär. Hoppas dock att det inte är någon fara med det.


Barnläkarrapport

I dag har Ivan och jag varit hos barnläkaren. Det positiva är att det inte verkar vara något större fel på magen. Det dåliga är att det bara är att genomlida det här. Ivan har gjort sina ”gasminer” hela eftermiddagen och jag har försökt massera magen men det var inte populärt idag. Idag har han återigen gnällt och skrikit till när han behövt få ut luft eller bajs. Känns inte alls kul :( Igår hade han en lång skrikperiod. Han började vid 22.30 och höll på till strax före 2. Hoppas inte det kommer att hålla i sig. Jag lyckades återigen sova ett par timmar där. Måste ju sova på kvällen eftersom jag inte ”får” sova på dagen när Ivan bara vill ligga hos mig och gosa. Att jag också ligger ner passar dock inte honom och han blir arg…

Ivan vägdes också. Han väger nu 4070 g! Ett kilo till och sen kan operationen genomföras för den sakens skull. Jag ska nog börja fråga om en tid snart. Vet inte om det kan hjälpa men det skadar inte. Ivan måste ju bli tre månader hur som helst innan det är dags. När läppen är sluten ska Ivan inte behöva få i sig lika mycket luft heller. Eftersom han inte kan stänga munnen får han i sig mycket mer luft än andra barn.

Imorgon är det KS som gäller igen. Blir så trött på allt åkande. Nu ska plattan få en liten plutt och sen ska vi sätta gummiband och tejp i ansiktet på Ivan. Det kommer att bli jobbigt psykiskt för mig, tycker inte om sånt här (han grät när jag satte i plattan idag och jag ville bara rycka ut den igen…). Hoppas bara Ivan inte lider av det här extra momentet… 

Nu är Uffe hemma och det är dags att börja laga mat. Ivan vaknade dessutom precis.

 


Magen inte bra ännu

Ivan höll låda till klockan 2 i natt. I åtta timmar skrek han. Pust. På något vis har jag ändå lyckats sova en del av den tiden. Gick och la mig för att få lite sömn innan jag skulle ta över ansvaret eller hur man ska säga. Jobbigt att han har så ont och man inte kan göra så mycket för att hjälpa honom. Bvc ville att jag skulle gå till en barnläkare med honom så vi har en tid där i morgon. Bvc-människan tyckte att det var bäst att ta reda på att det var gaser som är problemet och inte något annat. Det håller jag med om. Idag har det ändå varit bättre än det var igår.

Jag "får" inte dricka mjölk. Hallå! Mjölk är det enda jag dricker! Kanske är Ivan lite känslig mot mjölk och jag ska försöka vara utan mjölk en hel vecka för att testa om magen blir bättre. En dag avklarad. När är det tisdag så jag får dricka mjölk igen?!?

Ivan älskar sitt babygym. Han jollrar och piper hela tiden. Samma sak när han fått en ny blöja. I badrummet har vi satt upp en liten plansch så att Ivan har något att titta på när vi byter blöjor. Han "pratar" med den. I dag lyckades jag få honom att ligga där i 20 min. Jag hann pumpa och fixa med disken. Skönt! Synd att han inte kan sova själv för jag vill kunna röra mig lite mer. Soffan är skön men nio timmar i sträck är mycket... Idag är han lite förkyld och extra kinkig.

Nu ska jag gå och sova i fall att det blir en lång natt. Vi ska ju upp tidigt och gå till barnläkaren också. Hoppas att inte snöovädret kommit hit då. Tillräckligt svårt att gå med barnvagn ändå med all is och modd.

Kolik?

Sen jag publicerade inlägget tidigare ikväll har Ivan skrikit oavbrutet. Vi funderar på om det är kolik. Blir till att ringa bvc imorgon i alla fall och lämna en rapport. Får vi komma till en läkare kan han/hon åtminstone säga om det är något vi kan göra för att hjälpa Ivan (eller om något är fel). Jag känner mig maktlös när det är så här. Det finns något receptbelagt medel för magbesvär. Kanske kan vi få sånt utskrivet och testa. Det här tär på krafterna.

Kissa i blöjan är för bebisar

Upp och ner, ner och upp… Livet med en Ivan är ombytligt. Vissa nätter är bra, andra dåliga. I natt var en dålig. Ivan var vaken ofta och länge. Han verkar vara hård i magen. Jag har testat att äta katrinplommon och det kanske har hjälpt lite. Ringde bvc och de trodde inte att det skulle hjälpa. Vad jag äter går inte över i mjölken speciellt mycket. Däremot ska jag dra ner på mjölk för att testa om det är problemet. Varför det skulle gå ut mer i mjölken än katrinplommon vet jag inte… Och jag som älskar mjölk… Blir det inte skillnad med magen måste vi i alla fall gå till en barnläkare. Det eftersom Ivan i natt inte ville bli tagen på magen alls och dessutom gnydde när jag bytte blöja. Måste ringa bvc imorgon och lämna en rapport.

Vi har varit hos svärföräldrarna i helgen. Ivan verkade trivas… Det har varit roligt att se hur katterna (både svärföräldrarnas och mina föräldrars) har betett sig när Ivan kommit på besök. Dom har reagerat helt annorlunda mot vad jag trodde. Till och med den fega lilla katten verkar acceptera nykomlingen…

Nykomlingen vill annars bara ligga i famnen på dagarna. Idag har han sovit i sängen 20 minuter som längst. Jag vet inte om det beror på magen eller om han bara är gosig. Det är lite jobbigt att inte kunna göra någonting annat än hålla honom på dagarna, ryggen tar stryk. Samtidigt är det så mysigt att gosa med honom. Och så länge det är på dagtid spelar det mindre roll. Även om jag inte skulle tacka nej till möjligheten att sova ett par timmar på dagen…

Ivan håller på att tappa sitt hår. Gah! Han är så söt med sitt hår och det är så mysigt att stoppa ner näsan i håret och känna hur mjukt det är. Han håller nog dessutom på att bli lik mig. För varje dag som går ser jag mig själv mer och mer. I alla fall runt munnen. Såg en bild på en liten Uffe i helgen. Ögonen och håret (som det var innan Ivan började tappa hår) känns mer som arv från Uffe dock. Söt som 17 är lillen i alla fall och även om han bråkar en del så kan man inte bli arg på honom.

Sist men inte minst. Idag lyckades Ivan med bedriften att kissa sig själv i ansiktet… Hoppas att han inte tänker göra så ofta. Känns inte så fräscht.


Allt och ingenting

Två kvällar i rad har Ivan haft fruktansvärt magknip. Jag har gått och lagt mig för att få sova innan han vaknar för första målet. Uffe har då stannat uppe med Ivan om han inte somnat. Jag har vaknat av illvrål båda nätterna. Det verkar som att han är lite hård i magen. Senare igår natt sov Ivan väldigt oroligt. Samma sak var det idag på dagen när vi skulle vila. Han kom inte till ro. Jag försökte också sova men kunde inte för att Ivan skrek till, gnydde och rörde på sig hela tiden. Dock verkar det som att det är bättre nu för han har sovit betydligt bättre här på kvällen. Jag känner mig så maktlös när han skriker för att han har ont och jag kan inte göra så mycket mer än att krama och försöka få ut luften.

Vi har varit till KS idag. Tandläkaren var nöjd över att vi haft plattan i så mycket. Jag är inte lika nöjd. Ivan gillar att ligga med magen mot Uffes och mitt bröst. Eftersom plattan har en "pigg" som sticker ut så kan han inte göra det när han har plattan i. Det gör det svårare att trösta honom. Det gör det svårare att få honom att rapa om han har magknip. Hoppas verkligen att vi får en tid för operation tidigt så att vi slipper ha det så här. För Ivans skull.

Jag har massor med mjölk. Jag frös just ner 1200 ml mjölk... Totalt har jag nu 2200 ml mjölk i frysen. Frågan är hur man gör sen. Ska man plocka upp mjölk ur frysen och frysa ner ny? Mjölken klarar sig ju inte mer än 2-3 månader i frysen. Jag skulle ju inte vilja kasta mjölken sen. Känns i alla fall bra att ha mjölk kvar om produktionen skulle minska. Ivans mage tål inte ersättning så bra och han spyr av det. Skulle behöva vänja in honom på ersättning i sakta mak och då kommer den frysta mjölken väl till pass.

Ivan har badat idag. Han verkar gilla det. Han jollrade rejält när han låg i badet. Någonting han verkligen gillar nu är att ligga i babygymmet. Han sprattlar med både armar och ben, slår efter den lilla grodan som hänger där och så "pratar" han som 17. Riktigt kul tycker jag. Det måste ju betyda att han hör i alla fall. Vi har fått tid till hörselkliniken för att kolla upp saken om två veckor.

Mitt snitt verkar nu snart läkt. Plåsterlappen på magen skulle själv ramla av när såret är läkt och delar av plåstret har nu släppt. Jag vågar inte dra bort det sista utan det får hänga lite så där ett tag. Kan inte dröja många dagar innan det släpper helt.

Sen är tydligen vargdebatten någonting som man bara måste kommentera nu för tiden. Så nu har jag gjort det.


Ivan växer så det knakar

Idag har Ivan och jag varit på BVC för mätning och vägning. Ivan är numera 55 cm låg (51 vid födseln) och väger 3885 g. Inte konstigt att kläderna börjar sitta lite småtight… Människan (barnmorska?) på BVC tyckte att han såg vaken och pigg ut. Hon frågade om han fokuserade och följde med med blicken. Det har han ju gjort i åtminstone två veckor nu. Mamma hade reagerat på det när vi var på Ljusterö för 1.5 vecka sedan också. Mycket beröm får han i alla fall, vår lille pojk! Han börjar intressera sig lite för sitt babygym också. Han är stor för att vara så liten! :)

Vi har nu fått tid för att kolla upp Ivans öron. Hörseltestet är en del av kollen från LKG-teamet. Förhoppningsvis har Ivan inga problem med att höra. Jag tror inte att han har det för han reagerar lite på ljud och blir lugn(are) när jag sjunger för honom till exempel.

Det börjar bli dags att skicka in pappret som ska fastslå en gång för alla vad Ivan ska heta. Som mellannamn har Uffe valt ett namn och jag ett. Känns som att vi fick ett namn med bra rytm också.

Imorgon ska Ivan få träffa sin spaltkompis för första gången. Osäker på om han kommer att bry sig speciellt mycket men det ska bli kul ändå. En kvinna på KS berättade att Ivan och två andra spaltbarn föddes i Stockholm samma vecka (21:a, 22:a och 24:e december). Och så finns den här pojken vi ska se imorgon, han är född lite tidigare i december. Blir många små spaltisar! Kan ju dessutom finnas fler som vi inte vet om. Jag saknade en spaltkompis att utbyta tankar med när jag var liten och jag hoppas att Ivan har kontakt med någon spaltis om han vill.

Nu är det dags att pumpa lite och sen börja dra sig tillbaka. Är lite trött efter natten. Ivan sov lite sämre i natt även om det inte är så dåligt som det var i förra veckan.


Ännu en bra natt

Även i natt har Ivan sovit riktigt bra. Jag hann inte somna om mellan två mål mat eftersom jag först behövde pumpa och sen inte kunde somna. Men annars har det gått riktigt bra som sagt. Kanon om Ivan börjar sova lite längre i taget. Han har nu sovit i tre timmar dessutom. Om han börjar så här på vardagarna så kanske jag hinner plocka undan disk och vika lite tvätt på dagarna i alla fall...

Min barndomskompis har varit här idag. Hon kom precis när Ivan somnat och gick alldeles nyss. Hon fick alltså inte träffa honom. Så var det ju när Uffes kompisar var här också. Undrar om det är något tecken? Han vill kanske inte träffa en massa människor? Imorgon kommer ännu en kompis till mig. Får se om Ivan är vaken då eller om han tänker sova förbi det besöket också.

Nu vaknade sonen och det är dags för mat...


Här tar vi till flaskan

Ivan är hungrig. Konstant. Många flaskor mjölk blir det till att värma varje dag. Men det är bra att han äter. Nattetid får han gärna äta och sen somna igen, inte som nu somna och sen vakna och vilja ha mer när man precis har lagt honom. I natt sov han dock som en stock. Uffe var inte trött när jag gick och la mig. Han tänkte stanna uppe och vänta på att Ivan skulle vakna så att han (Uffe) kunde mata lillen innan sovdags. När jag vaknade ett par timmar senare hade Uffe fortfarande inte kommit och lagt sig. Jag hörde att Ivan låg i sin vagn och jag kunde inte förstå varför Uffe inte sov. Men det visade sig att Ivan helt enkelt inte hade vaknat ännu. Fyra timmar i sträck sov han helt plötsligt. Det har han inte gjort sedan BB-tiden... När han fått mat sov han sen ytterligare tre timmar så i natt har vi verkligen fått sova okej. Hoppas att det här håller i sig! Han sov dessutom nästan tre timmar på eftermiddagen (varför kan inte jag få honom att somna så på vardagarna?) så Uffes mamma och jag hann städa upp lite här. Fortfarande inte välstädat men det är en del undanröjt i alla fall och det är jätteskönt. Har verkligen inte hunnit någonting alls den här veckan. Ivan är en sådan knähund att jag inte får lämna honom ens fem minuter.

Ivans mage verkar okej igen i alla fall. Visst, det kniper nu och då och han kan bli skrikig men inte alls som tidigare i veckan. Han skriker nu bara kortare perioder och det lugnar sig relativt fort. Jag antar att det är därför som han sover bättre igen också. Han ska väl i och för sig börja vänja sig med livet och få mer och mer rutiner men det här tror jag verkligen beror på att vi bytte droppar. Skönt att vi tog det beslutet så snabbt och inte försökte några dagar till.

Uffe har fått papper på att han har delad vårdnad nu. Vi var ju hos soc (för första och sista gången hoppas jag) förra veckan. Dom tittade på Uffe, tittade på mig, tittade på Uffe igen och frågade sedan "Är du säker på att det är du som är pappa". Ser jag ut som en slampa? Eller varför såg och lät människan så misstänksam? Skulle Uffe ha något tvivel om huruvida Ivan är hans eller inte så skulle han väl ha bett om faderskapstest? Det hade jag gjort i alla fall.

Jag har nu gått ner tolv kg sen jag blev gravid. Jag tror inte att jag vägt så här lite sen jag träffade Uffe. Förhoppningsvis försvinner ett par kilo till när Ivan och jag kan börja gå ut och gå med vagnen. Just nu går inte det eftersom det är punka på ett hjul. Använder vagnen ändå ibland men vill helst ha däcket helt innan jag drar iväg. Man kan väl sabba hjulet ännu mer annars?

Nej. Nu är det nog läggdags, om bara Ivan vill somna igen. Det står mycket på schemat den närmsta tiden. Imorgon kommer en gammal barndomskompis på besök. På måndag kommer en kompis från dalarna hit. På tisdag ska jag till BVC. Onsdag innebär en träff med Ivans lille spaltkompis och hans mamma och på torsdag ska vi till KS igen. Det är roligt med besök, mindre roligt med alla besök på sjukhuset. Uffes föräldrar var som sagt här idag. Tack för hjälpen med både städning och hemkörning av nya möbler!

Sova var det ja.... God natt!

Ivan med q

Ojoj, Ivan har haft en jobbig period. Har haft magproblem och har fått droppar som skulle tas i samband med varje måltid. Dropparna skulle hjälpa honom att få ut all luft ur magen och därmed minska magknipet. Dock sov han sämre och sämre och gallskrek flera timmar i sträck i början av veckan. När han natten till igår sov fruktansvärt oroligt och dessutom max en timme i taget började jag fundera på om dropparna fått hans mage att jobba dygnet runt och hållit honom vaken. Ringde BVC och frågade. Kvinnan där sa att jag omedelbart skulle sluta med dropparna och istället välja en annan sort. Ivan var lite kinkig igår kväll men bättre än de andra dagarna den här veckan. Dessutom har han sovit 2-2.5 h i taget i natt så det är en klar förbättring i alla fall. Hoppas att det fortsätter så. Var inte alls kul att inte få sova mer än 30-60 min i taget. Till på köpet vägrade han sova någon annanstans än i mitt knä igår morse och det ställde till problem eftersom vi skulle till KS på teamkonferens. Jag fick inte pumpa, inte äta frukost, ingenting. Han bara gallskrek när jag la ner honom.

Teamkonferensen ja. Fick träffa alla som kommer att ha hand om Ivan under årens lopp. Under 19 långa år kommer vi att behöva åka på kontroller. Förhoppningsvis kommer det bli glesa besök. Men det beror ju helt på hur operationerna går och om han får problem med tal/öron/tänder. Den kirurg som hade hand om mig de sista åren kommer att ha hand om Ivan också. Resten av gänget jag haft kontakt med har gått i pension och ersatts av nya människor. Tyckte att det verkade vara ett bra gäng. Vi fick dock bastning för att vi inte använt gomplattan lika mycket som vi skulle behöva. Men vi ska se till att ändra på det nu.

När vi pratat med teamet skulle en tjej ta bilder på Ivan. Dom ville dokumentera för att kunna se skillnaderna efter att ha använt plattan och så småningom kunna jämföra före och efter operation. Tjejen var osäker när hon skulle skriva Ivans namn. "Stavar ni det så här?" frågade hon och visade en lapp där det stod "Ivan". "Japp" sa vi. "Med a?" frågade hon då. Va? Hur fasen skulle det annars stavas? Ivan utan a? Ivn? Ivan med q? Ivaqn? Trodde vi valt ett namn som man inte kunde stava på så många olika sätt. Fel av mig.

Det är inte lätt när det är svårt

Var en vecka sen jag uppdaterade nu. Började på ett inlägg förra veckan men hann aldrig mer än en mening i taget. Det  var all tid jag hade mellan "Ivan-passen". Han sov dåligt, hade magknip och var allmänt orolig. Vi var så slut allihop att mamma ville ha hem oss i helgen som var. Hon skulle ta hand om Ivan medan Uffe och jag fick vila lite. Lät inte alls dumt så vi åkte. Otroligt skönt var det att få sova. Jag behövde fortfarande vakna för att pumpa och jag vaknade av att Ivan skrek men mamma tog hand om det och det löste sig bra. Det enda (och rätt stora problemet) var att vi glömde packa ner nappen. Vi kom hem och skulle ge lillpysen mat men kunde inte. Jag skäms och mådde oerhört dåligt över hur jag kunde missa att packa ner nappen. Det löste sig dock. Mamma fick tag på en napp till en stor bebis. Ivan kunde inte äta själv med den men vi kunde trycka ut mjölken så att han i alla fall fick i sig mat.

Igår började Uffe jobba. Jag har varit väldigt nervös för hur det här ska gå. Jag menar, att vara två som kan byta av varandra är i alla fall rätt stor skillnad mot att vara själv. Jag ska hinna med Ivan, äta och pumpa. Dessutom bör jag ibland duscha och framför allt sova. Igår gick allt bra till klockan 14. Då ville Ivan bara äta och äta och äta. Han fick mer och mer magknip men blev tokig om han inte fick snutta. 21.30 lyckades vi få honom att sova. Då hade han skrikigt och levt rövare i alldeles för många timmar. Jag var helt slut. Uffe också. Trodde Ivan skulle sova lääääänge efter det men han vaknade vid midnatt och ville ha mat igen. Han äter nu med ca två timmars mellanrum. För ofta i min värld. Han får gärna äta lite mer och sen sova någon timme till. Speciellt på nätterna.

Hur som helst. I dag har det gått rätt bra. Ivan vaknade precis när vi skulle gå till BVC och blev ruskigt arg för att han inte fick mat. Han spydde som en fontän när vi kom hem också. Men annars har allt flytit på. Jag har hunnit äta frukost i alla fall och har hunnit pumpa, duscha OCH starta en diskmaskin. På BVC kollades Ivans vikt. Han väger nu 3625 g. Det är en rejäl ökning från förra veckan, så inte så konstigt om han hade ont i magen igår... Efter BVC gick jag faktiskt i centrum en snabbis. Kollade lite kläder på Lindex (skulle ha billiga omlottkläder, kommer behövas efter operationen) och sen gick jag på ICA. Handlade bara lite småsaker (mjölk!!) och gick sen hem igen. Var lite nervös inför att ta mig ut bland folk med Ivan. Jag har ju inte maten med mig utan måste värma allt om han skulle bli hungrig.

Nu är jag trött. Skulle vila middag igår när Ivan satte igång med sitt knip. Idag skulle jag också vila precis när han vaknade (sov bara en halvtimme så inte lätt att planera). Hinner eventuellt vila en stund nu innan Ivan vaknar igen och innan Uffe kommer hem. Hoppas att veckan flyter på bra så att jag känner mig lite mer säker på att vara hemma själv. Känner mig oerhört frustrerad när Ivan skriker och skriker och skriker och jag inte vet vad jag ska ta mig till. Fan, borde pumpa igen också. Men jag tror jag vilar en stund först.


Ivan sket. Jag gav upp.

Ivan hade en rätt jobbig natt i natt. Han ville inte äta ordentligt när han ändå var vaken utan vaknade istället ofta för äta mer. Han åt 23, 1, 3, 5 och 8. Betänk då att det tar tid för honom att äta så det var inte långa perioder han sov. Vid ett av de här mattillfällena hade han kissat och blöjan läckt så Uffe bytte blöja medan jag värmde upp mjölken. Jag började sedan mata Ivan som då sket. Han brukar behöva en blöjpaus mitt i maten (han brukar somna och att byta blöja väcker honom så att han äter lite till innan han somnar. Gör att han sover längre sen istället...). Jag gick och bytte på pojken. Satte mig ner för att mata igen. Prrrrrrrruuuuuuuut. Jahapp. Jaja, tänkte jag. Jag matade en stund till och bestämde mig sedan för att gå och byta igen. Hann inte mer än sätta mig ner och greppa nappflaskan innan nästa prrrrruuuuuuut kom. Då gav jag upp. Vi hade bytt blöja tre gånger på max 15 minuter.

Ivan har annars varit lite orolig hela dagen. Inte nog med att han ville ha mat där vid 8. Sen vaknade han vid 9 men ville inte äta. Somnade när jag tog upp honom. Gick dock inte att lägga honom i sängen för då gnällde han. Eftersom jag ville sova lite till så la jag honom på magen och så sov vi (jag lägger mig långt in i sängen och lägger upp filtar vid kanterna i fall han skulle ramla ner så det ska inte vara någon fara). Då sov han bra i två timmar. Efter att ha ätit igen ville han inte somna om. Eller han somnade men så fort jag la honom i sängen vaknade han och blev han skitarg. Troligen hade han magknip för han ville inte ha mat och att ligga på rygg i knät ville han inte. Däremot somnade han som en stock så fort jag lade honom med magen mot mitt bröst. Så så sov han sen i tre timmar. Mysigt som 17 är det att han honom så :) Han är så otroligt mjuk och gosig. Det gäller att passa på att gosa så med honom nu för jag misstänker att jag inte kommer att få göra så när han blir äldre ;)

Status på mjölkstockningen är bra. Lite "knölar" fortfarande men det värsta är absolut över. Febern är borta. Mjölken är mer och mer på väg tillbaka. Vi hade till och med så mycket mjölk att jag fick hälla bort det äldsta för jag visste inte hur länge det stått. Hällde bort säkert 700 ml och har ändå mer än så kvar i kylskåpet. Vi ska börja frysa in lite mjölk för att ha i fall att. Sen ska jag prata med BVC hur mycket han kan tänkas komma att äta. Jag vill inte sitta och pumpa i onödan. Då är det bättre att vänja brösten med att pumpa mer sällan. Min kompis sa att man får 100 kr per liter mjölk på sjukhuset. Men frågan är om man måste åka dit med mjölken? För då är det ju bara jobbigt. Dels kostar det att åka. Dels ska Ivan kläs på och dras ut i bilen. Dessutom är det skittråkigt att pumpa så jag pumpar gärna så lite jag kan. Jag anpassar då hellre mängden efter Ivan. Feltänkt kanske men det skiter jag i. Det tar tid att komma in i livet som småbarnsmamma och det är min egen son jag ska tänka på i första hand. Mig i andra. Nästa vecka börjar Uffe jobba också och då ska jag dra ett större lass här hemma så då blir det ännu viktigare med rätt prioritering.

Shit, vilket långt inlägg det här blev. Nog bäst jag slutar nu. Är det verkligen någon som orkat läsa ända hit ner?

Lite bättre idag...

Febern är lite lägre idag. Just nu ligger den "bara" på höga 38... Inatt hade jag som mest 40.6. Har sovit rätt kasst men det gör man ju alltid när man har feber. Det var flera som tyckte att jag skulle söka hjälp igår kväll men det blev inte så. Uffe ville inte dra ut Ivan och sitta i ett väntrum i kanske flera timmar. Jag kunde inte åka själv eftersom jag hade så hög feber. Mamma tyckte att jag skulle ta en taxi. Eller så skulle hon komma in och köra mig. Jag var dock inte heller så sugen på att åka iväg med 40-gradig feber och sitta bland folk så jag tänkte att jag skulle avvakta till idag. Bröstet känns mindre ömt idag. Mindre hårt också. BVC var här på besök nyss och hon kollade på bröstet och sa att det troligen är på väg att släppa för det var så det såg ut. Misstänkte nästan det eftersom febern är så pass låg också. Så här låg har den inte varit på hela tiden...

BVC ja. Ivan hade fortsatt att växa och väger nu 3390 g. Trodde nog att ökningen skulle vara större. Från söndag till torsdag förra veckan ökade han 250 g. Nu var det "bara" 80 g från i torsdags till idag. Men huvudsaken är ändå att det går framåt och inte bakåt längre.

Annars har det inte hänt så mycket här. Jag har ju mest legat i sängen och vilat eller sovit. Har inte ens orkat att ta hand om min egen son. :( Uffe har varit en klippa som tagit hand om Ivan helt själv och dessutom passat upp på mig.

Mjölkstockning

Jaha, så blev det så då i alla fall. Jag har fått mjölkstockning. Har varit lite orolig eftersom jag nu och då inte kunnat pumpa ut eftersom vi fått kasta oss i väg på olika saker och jag då inte hunnit pumpa före. Natten till i går orkade jag inte pumpa och när jag vaknade hade jag en fruktansvärd smärta i ena bröstet. Jag fick också hög feber (pendlar mellan 38 och 40.3). Hela dagen igår pumpade jag som en tok eftersom det är det enda som hjälper. Har legat med feber hela natten och har fortfarande över 39 graders feber. Har pumpat flitigt i natt också och nu är smärtan i bröstet på väg bort men febern alltså envist kvar. Uffe är helt slut stackarn. Han fick ta hand om Ivan hela dagen igår och framför allt hela natten. Men jag har helt enkelt inte orkat ta hand om Ivan och dessutom är jag helt snurrig i huvudet av febern. Är rädd att jag ska tappa Ivan eller rasa ihop i en hög. Känner mig just nu rätt pigg ändå trots febern. Men det går i vågor och det svänger så snabbt.

Det här med att Uffe är helt slut efter att ha tagit hand om Ivan gör mig lite orolig. När Uffe börjar jobba igen så måste ju jag ta sådana här monsterpass. Jag kan inte begära att Uffe ska gå upp och mata Ivan när han (Uffe, inte Ivan) ska iväg och jobba sen. Jag är oerhört känslig för för lite sömn. Det är inte Uffe på samma sätt. Om Ivan skulle komma upp, äta och sen somna igen skulle det vara en sak men han är ju ofta vaken i 1-2 timmar i alla fall. Ibland mer. Nu på morgonen kämpade Uffe i nästan fyra timmar innan han fick Ivan att somna om igen.

Nåja, nu ska jag försöka äta något. Började frysa och känna mig hängig igen också så det kanske är läge att gå och vila igen.

Det nya året firades med skumpa

Gott nytt år på er! Det blev ett stilla firande här igår. Eller ja, Ivan mådde inte bra och vi var lite oroliga för honom. Han fick inte behålla maten han åt natten till igår. Sen åt han väl okej på natten men igår mitt på dagen spydde han igen. Rejält. Efter det sov han mycket längre än han brukar. Vi försökte väcka honom och få i honom mat men han ville inte reagera riktigt. Inte fick vi i honom många milliliter mat heller. Flera personer tyckte att det inte lät speciellt bra. Jag ringde till BB och frågade vad dom rekommenderade. Hon tyckte jag skulle ringa barnakuten. Det gjorde jag och hamnade hos Vårdguiden. Hon sa att eftersom Ivan är så liten så skulle vi åka till akuten för att vara på den säkra sidan. Det gjorde vi. Det var ingen fara med Ivan. Han har nog bara ätit för mycket. Sedan i söndags hade han gått upp 250 gram trots att han inte ätit lika mycket som BB sa att han behövde äta. Skönt!

Firandet bestod annars i en tacomiddag. Lyxigt värre ;) För att göra det lite finare hällde vi dock upp gräddfilen i en glasskål istället för att ha den i förpackningen :P Jag pumpade också ur och kunde, vid midnatt, dricka champagne och en svag white russian. Åh, vad jag har saknat white russian! Champagnen var inte heller dum. Tog det dock väldigt lugnt, det är ändå så pass länge sedan jag drack alkohol. Ville inte bli påverkad. Enligt diverse sidor (livsmedelsverket bland annat) på internet står det att man kan amma även om man dricker 1-2 glas vin men att det som är farligt är det förändrade beteendet. Jag har i alla fall inte sparat mjölken som jag pumpat efter champagnen.

Det är en underbart fin dag idag. Egentligen skulle man passa på att gå ut en sväng men det är rätt kallt. Dessutom är det backhoppning om en timme. Och efter det är det tour de ski. Så jag har inte riktigt tid ;) Borde gå och handla mat också. Eller gå och vila. Har sovit väldigt lite i natt igen. Dock vaknar nog Ivan snart igen så det kanske inte är någon idé.

Det verkar också som att dom första besökarna är på väg för att granska vår lille son. Första besökarna som inte tillhör familjen vill säga. Både mina och Uffes föräldrar och bröder har varit här. Igår frågade Uffes kompisar om dom får komma och kolla på Ivan. Min kompis har också frågat om hon får komma. Har velat vänta med besök (förutom familjerna) så att vi ska komma in i rutinerna och lära känna Ivan lite bättre först. Nu börjar det dock kännas som att vi är där. Det är fortfarande mycket kvar att lära om den lille parveln men det känns okej att folk kommer på besök om dom vill. Bara dom inte förväntar sig hemmagjort fikabröd för det orkar jag inte i dagsläget. Har fortfarande kakdeg i kylskåpet. Skulle ha bakat ut degen 21/12, alltså samma dag som Ivan föddes. Sen har jag inte orkat och vet nu inte om degen är dålig. Den smakar bra fortfarande men jag vet inte. Någon som vet hur länge mördeg håller sig?

Nåja, sidospår :) Gå och vila var det ju. 35 min kvar till backhoppningen nu bara :)

RSS 2.0